Dynamisk kategori
  • 30 Sep 2024
  • 2 Minuter att läsa
  • Mörk
  • Pdf

Dynamisk kategori

• Mörk
  • Pdf

Sammanfattning av artikeln

Vill du bli betatestare?

Dynamiska kategorier är för närvarande i betaversion. Om du vill hjälpa till att testa funktionen kan du kontakta vår kundtjänst.

Dynamiska kategorier är tillgängliga i paketen Smart och Plus

En dynamisk kategori använder regler för att automatiskt inkludera matchande produkter. Du kan välja mellan en mängd olika regler, såsom lagerstatus, produkttaggar, priser med mera.

Om du vill ange varje produkt manuellt i en kategori måste statiska kategorier användas.

Skapa en dynamisk kategori

Håll muspekaren över den kategori du önskar att göra dynamisk och klicka på knappen med en blixtikon. Du kommer nu till en ny sida med regler.
Dynamiska kategorier börjar alltid som en vanlig kategori, det vill säga att du först skapar en kategori som vanligt och sedan applicerar du dynamiska regler för den.

Viktig information om dynamiska kategorier

Om du väljer att applicera regler på en befintlig statisk kategori som innehåller produkter kommer alla statiska produkter att ersättas med produkter som matchar reglerna.

Ställa in regler

Sätt upp en eller flera regler, som alla måste stämma för att produkter automatiskt ska läggas till i kategorin.
Reglerna använder OCH-villkoret vilket innebär att alla regler måste vara korrekta för att en produkt ska synas i kategorin.

Du kan när som helst gå tillbaka till reglerna för att ändra eller ta bort dem.

Uppdateringsfrekvens

Den dynamiska kategoriuppdateringen baseras på "jobb". När du gör en ändring startar ett jobb i bakgrunden som utför ändringarna. I vissa fall, särskilt om det finns många jobb i kön, kan det ta lite tid innan ändringarna blir synliga.

Att känna igen en dynamisk kategori

Att känna igen en dynamisk kategori är enkelt och kan göras på flera sätt:

1. I sidomenyn, översikten över alla kategorier, indikeras en dynamisk kategori av en ikon med en mapp med blixtar:dynamic-cat

2. När du är i en kategori kommer den att ha märkning under namnet där det står "Dynamisk" eller "Statisk"

OBS! Om du väljer att länka regler till en statisk kategori kommer alla befintliga produkter att förlora sin koppling till kategorin.

Förhandsgranska kategorin

Om du vill förhandsgranska en kategori i webbutiken utan att ge kunderna tillgång till den, kan detta uppnås genom att aktivera Dölj denna kategori i menyn och sedan gå direkt till kategorins adress.

Dölj kategorin genom att gå till inställningar (tryck på "redigera/pennan" vid kategorin) och markera alternativet för att dölja kategorin.

Kom ihåg att inaktivera detta när du vill visa kategorin i din webbutik.

Adressen till kategorin finns högst upp i samma fönster.

Inaktivera en dynamisk kategori

Om du vill återställa en dynamisk kategori till en statisk måste du radera alla dess regler.
Kategorin kommer då att konverteras till Statisk, men den kommer att innehålla alla produkter som fanns i kategorin innan den gjordes statisk.

När det är gjort kan du manuellt ta bort eller lägga till produkter som vanligt.