Checklista för uppstart
 • 07 May 2024
 • 7 Protokoll att läsa
 • Mörk
  Ljus
 • Pdf

Checklista för uppstart

 • Mörk
  Ljus
 • Pdf

Article Summary

Du kan scrolla nedåt eller använda innehållsförteckningen för att komma till en specifik rubrik.


Följande 7 e-postmeddelanden kommer du att få från Acendy under den första månaden:

 • (1/10) Kom igång - Checklista för lansering av webbutik
 • (2/10) Kom igång - Få betalt
 • (3/10) Kom igång – Rätt frakt ökar försäljningen
 • (4/10) Kom igång - Dra nytta av de funktioner som är tillgängliga för dig
 • (5/10) Kom igång - Marknadsföring
 • (6/10) Kom igång – Avancerade tjänster
 • (7/10) Kom igång - Är du redo att lansera?

Domän

En domän är den adress du kopplar din webbplats till, vilket gör det mycket lättare att göra din webbplats synlig. Wikinggruppen.se är till exempel ett domännamn.

Har du reserverat eller köpt domänen du ska använda för din webbutik? 

Om du inte redan har detta på plats rekommenderar vi att du ordnar det så snart som möjligt. Du kan köpa en domän på till exempel Loopia.

Här kan du även köpa e-postadresser kopplade till domänen.
Exempel: Om du köper butiknamn.se domän kan du ha e-postadresser som post@butiknamn.se eller kundeservice@butiknamn.se.

 1. Köp domän
 2. Köp e-postadresser


Relaterade hjälpartiklar

Bekanta dig med hjälpcentret

Du hittar svaren på många av dina frågor här i hjälpcentret.

Här hittar du praktiska guider, hjälptexter, filmer och förklaringar av funktioner och tjänster.

 1. Gå till fliken "Kom igång", här har vi skapat en serie hjälpartiklar som guidar dig i din uppstart.

Produkter och kategorier (SEO)

Den viktigaste aspekten av din webbutik är naturligtvis de produkter du ska sälja.
När du bygger din butik rekommenderar vi att du börjar med att göra en plan för din produktstrategi. Även om det kan vara frestande att snabbt skapa produkter, kanske du vill ta dig tid att tänka på kategoristrukturen och hur produkterna kommer att organiseras. Detta kommer att spara dig extra klickande och dubbelarbete. 

Börja med att skapa kategoristrukturen som du föreställer dig att den ska se ut. Du kan sedan lägga till tillverkare och varianter och skapa fullfjädrade produkter som placeras i motsvarande kategorier. Detta kommer att bidra till en snygg och tydlig butik, vilket ger en bra shoppingupplevelse för dina kunder.

 1. Tillverkare
  Ange de varumärken du säljer som tillverkare i webbutiken. Detta ger varje varumärke en egen sida som är mycket bra för synlighet i Google. Och det ger dig möjlighet att koppla dina produkter till ditt varumärke så att kunden enkelt kan se alla produkter från ett varumärke.

  Läs mer här.
 2. Varianter
  Varianter används när du vill att kunden ska välja en variant av produkten innan den läggs till i varukorgen. På kläder vill du till exempel att kunden ska välja small, medium eller large.

  Läs mer här.
 3. Kategorier
  Du sparar dig själv extra arbete genom att ställa in kategoristrukturen i din webbutik innan du fyller på med produkter.
  Det är också väldigt smart att skriva in kategoribeskrivningar, detta för att Google (och andra sökmotorer) ska kunna se vad du säljer så att du kan göra dig synlig.

  Läs mer här.
 4. Produkter
  När du har tillverkarna och liknande kategorier på plats är det dags att lägga till produkter.

  Läs mer här.

SEO – Sökmotoroptimering

Du kommer att få ut mycket av att arbeta med innehållet i webbutiken och synlighet på sökmotorer. Det är också en bra idé att spåra all aktivitet och ta reda på hur dina webbutiksbesökare beter sig. Här är en lista över åtgärder som du kan vidta.

På framsidan av din kontrollpanel, längst ner, hittar du en checklista med uppgifter som hjälper till att skapa mer trafik till din butik. Vi rekommenderar att du granskar listan för att se till att din butik och dina produkter alltid har den information de behöver.


Vi rekommenderar att du fokuserar på följande punkter till att börja med: 

 1. Bli synlig i Google  - listning i sökmotorer
 2. Metainnehåll - förstasidan
 3. Kategorier
 4. Google Analytics
 5. Google Search Console

Artiklar relaterade till ämnena ovan finns här.

Anpassade sidor

Anpassade sidor, eller statiska sidor, kan användas för att ge användbar information om din webbutik till kunder och besökare.
Din butik kommer med några vanliga sidor som "Försäljningsvillkor" och "Om oss" som bör redigeras, och annars kan du skapa dina egna sidor här om du behöver. 

Du kan redigera och skapa sidor genom att gå till Design > Huvudmeny/Innehåll i din kontrollpanel.

Här rekommenderar vi också att du använder checklistan i kontrollpanelen för fullständig vägledning för listan nedan. Du hittar den längst ner på förstasidan. 

 1. Försäljningsvillkor
  Det finns ett förslag till försäljningsvillkor redo i din butik, men du måste gå igenom dessa och lägga till korrekta företagsuppgifter. 
 2. Privacy
  Som webbutiksägare måste du ha bra rutiner för att värna om dina kunders integritet.
 3. Om oss
  Det här är en sida som är viktig både för synlighet i Google och inte minst för att bygga förtroende och relationer med dina kunder. En bra sida om oss ökar sannolikheten för att kunder handlar hos dig. 
 4. Kontakta oss
  Gör det enkelt för dina kunder att nå dig om de har frågor. Din kontaktsida visar potentiella kunder hur de kan komma i kontakt med dig.

Under ansökningsprocessen kommer Klarna att kontrollera dina försäljningsvillkor och att företagsinformationen som visas i webbutiken är korrekt. Det är därför smart att du går igenom detta innan du ansöker.

Betalningslösningar

En bra upplevelse vid betalningstillfället kan vara det som avgör om kunden väljer att handla hos dig eller inte, eller om de vill komma tillbaka för att handla hos dig igen.

Vi erbjuder väletablerade betallösningar som har god konvertering och högt förtroende på marknaden, vilket skapar trygghet för dina kunder.
Hos Acendy finns ingen uppläggningsavgift eller månadskostnad för att sätta upp betallösningar. Du betalar endast transaktionsavgifter per transaktion.

 1. Klarna
 2. Adyen (POS)

Klarna

Klarna-appen startas automatiskt när du aktiverar din butik. Del 2 av ansökan ska fyllas i av en person med firmateckningsrätt. Du kan följa ansökans status från kontrollpanelens startsida. 

Viktig! Hur lång tid det tar innan Klarna är klart för användning beror till stor del på hur väl förarbetet har gjorts innan ansökan skickas in. Gå igenom denna process innan du fyller i del 2 av ansökan.

Läs hela hjälpartikeln om Klarna här.

Adyen (POS/Kassasystem)

För att få Adyen som betallösning i butiken skickar du sedan in en ansökan via vår kontrollpanel, för att få en länk till applikationen kontaktar du sedan sälj eller kundsupport.

För denna ansökan krävs legitimation, registreringsbevis och kontoutdrag från person med firmateckningsrätt, se vilka handlingar som krävs.

När du har skickat in din ansökan kommer Adyen att behandla den så snabbt som möjligt, den genomsnittliga handläggningstiden är 1-2 veckor så länge all dokumentation är korrekt inlämnad.

Transaktionsavgifterna för Adyen följer en dynamisk modell baserat på hur mycket intäkter du har per månad.

Adyen gör dagliga betalningar måndag till fredag med en fördröjning på 2-3 arbetsdagar. Denna försening beror på att transaktionerna till Visa och Mastercard inte behandlas fullt ut under cirka 2 arbetsdagar.

Frakt

Oavsett vad du ska sälja behöver du hantera frakten och inte minst vilka alternativ för frakt du vill visa för dina kunder i webbutiken.

Här är punkterna du bör ha redo innan du startar din webbutik:

 1. Ansök om fraktavtal
 2. Ha ett sätt att skapa inlämningar
 3. Ställa in leveransmetoder i din webbutik

Läs mer om WGR Frakt här. 

Marknadsföring

När du har lagt en solid grund med en bra och väldesignad webbutik är det dags att titta på vilka kanaler som kan driva trafik och intäkter till din webbutik. 

Även om du har följt allt ovanstående och underlättat organisk synlighet (synlighet i sökmotorer utan reklam) kan det ta lång tid innan du så småningom hamnar på första sidan i en Google-sökning, på ett önskat sökord.

Fundera därför på var och hur du ska nå ut till dina potentiella kunder.
Ska du köpa annonser? Ska du samarbeta med en influencer? Ska du köra en tävling? Samla in e-postadresser? Skapa en kundklubb? Möjligheterna är många.

Det som ändå är viktigt är att synas. Var aktiv. Och helst där dina kunder finns. Det säger sig självt. 

 1. Annonsera på Google
 2. Annonsering på Facebook/Instagram
 3. Samla in e-postadresser
 4. Nyhetsbrev
 5. Sociala medier 

Utökade tjänster

Här hittar du en översikt över vilka appar som finns i ditt paket.

Personlig shopping

Personlig shopping ger dina kunder en ännu bättre upplevelse av din webbutik. Personlig shopping består av tre olika paket som ingår i din Acendy-prisplan.
Här får du en översikt över vad som ingår i din plan och tillhörande hjälpartiklar.

Personlig sökning ingår i alla våra paket.
Personliga produktrekommendationer ingår i Smart - och Plus-paketen .
Personlig shopping – Plattform som ingår i Plus-paketet .

Redovisning/Affärssystem

Bokföring är något du nödvändigtvis måste ta itu med om du ska driva en butik.
Men BEHÖVER du en integration mellan din webbshop och ditt bokförings/affärssystem?
Svaret är nej. Du behöver inte, men du kan. 

Vår integrationspartner Treviga hjälper er att koppla webbutiken mot ditt affärssystem för att synka till exempel lagersaldon, ordrar, artikeldata med mera. 

Läs mer om Treviga på treviga.se

Treviga har lång erfarenhet av att integrera mot bland annat nedan affärssystem:  

 • Fortnox
 • Visma eEkonomi
 • Visma.net

Samt många fler!

Testa - Förbered - Starta

Något vi tycker är viktigt är att du som ägare av butiken har en relation till hur dina kunder upplever att handla hos dig. Innan lansering rekommenderar vi därför att du gör ett riktigt testköp i din egen butik. På så sätt får du insikt i hur köpupplevelsen ser ut, hur orderbekräftelsen ser ut, hur du behandlar en beställning och hur du behandlar en retur. 

 1. Köp något i din egen butik
 2. Behandla din beställning
 3. Returnera beställningen

Då är du redo - nu kan du starta din butik och omedelbart ta din första riktiga beställning. 

Se vår hjälpartikel: Så här behandlar du beställningar

Starta / Domän

Här hittar du information om hur du ansluter din domän till din webbutik. 


Vår kundtjänst

När du har startat din webbutik är vi fortfarande tillgängliga för dig. Kontakta oss gärna om det skulle vara något. Vi är här för att hjälpa dig. 

 • E-post - support@wikinggruppen.se
 • Telefon - 0650-757 59

 

 


Var den här artikeln till hjälp?

Changing your password will log you out immediately. Use the new password to log back in.
First name must have atleast 2 characters. Numbers and special characters are not allowed.
Last name must have atleast 1 characters. Numbers and special characters are not allowed.
Enter a valid email
Enter a valid password
Your profile has been successfully updated.